Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава срещата между представители на протестиращите служители на МВР с Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин

Р. Бъчварова: Протестите целят да покажат сила пред новото ръководство на министерството

Снимка: БГНЕС

Продължава срещата между представители на протестиращите служители на МВР с вицепремиерите Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин. Полицаи и надзиратели обявиха протести от тази вечер заради предлаганата възраст за пенсиониране от 52 години и 10 месеца. Те са недоволни и от ограничаването на броя на служителите, които ще могат да се пенсионират само с навършен стаж през 3-годишния гратисен период.  Днес и утре те ще проведат шествия в центъра на София, а в неделя ще направят палатков лагер пред Народното събрание.

По-рано в парламента социалният министър Ивайло Калфин заяви, че няма да отстъпи от предложението, защото, по думите му, не може за една група от обществото да се правят изключения:

Специално в пенсионната реформа, пакетът, който им предлагаме, до голяма степен включва техните предложения – не са всички, няма възможност да се включат всички. Няма да отстъпим от това да има минимална възраст за пенсиониране. Тази възраст не може да е по-ниска от фактическата сега, защото фактическата миналата година бе 52 години и 8 месеца, и затова предлагаме от там да започне, но да направим изключение за една група наши сънародници и да кажем – за вас ще има изключение, всички други ще поемат тежестта, няма как да се случи. Още повече, пак по тяхно настояване, даваме срок 6 месеца в тези ведомства, включитнелно и в МВР, да се направи много ясно разграничение кой колко тежък труд работи.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова смята, че днешните протести на служители на МВР целят да покажат сила пред новото ръководство на министерството:

Ние знаем техните изисквания по отношение на пенсионната реформа. В края на краищата, законопроектът трябва да балансира интересите на всички групи и трябва да се приеме един вариант, който да устройва всички. Останалите неща са свързани с конкретни дейности в министерството. Търсим такива варианти, които да не засягат интересите на служителите. Струва ми се, че основанията за този протест имат по-друг характер, по-скоро да се покаже сила срещу новото ръководство. Този, който го организира и застава зад този протест... не знам какъв точно резултат очакват синдикатите от нас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени