Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на кърджалийското с. Сипей подготвят ефективни протести

Снимка: БГНЕС

Жителите на кърджалийското село Сипей подготвят ефективни протести, защото не е ясно дали правителството ще отпусне исканите от местната власт над 9 млн. лева за укрепване на свлачищата в района.

Земните маси разрушиха 6 къщи, други 25 пострадаха сериозно след обилните валежи през март. Месеци наред жителите на Сипей живеят в страх.

Кметът Сейхан Апти заяви:

Хората са много напрегнати, изнервени. Ако не се вземат сега мерки, докато свлачището в момента е спряло, като почнат дъждове, пак ще тръгне. Другата част на селото ще тръгне.

Цялата документация за свлачищата беше предадена на премиера Бойко Борисов. Досега няма решение на въпроса. Общинският кмет Хасан Азис посочи:

Направихме всички необходими крачки и процедури, които касаят решаването на този проблем. Оттук нататък топката е в Министерския съвет и решението е в ръцете на министър-председателя.

Липсата на яснота какво ще стане със свлачищата изчерпват търпението на местните хора, които коментират пред "Хоризонт":

Вижте още колко от къщата падна.Така ли ще стои. Сега като паднат големите дъждове, би трябвало да обръщат внимание... Ние нима не си плащаме данъците. Нима не работим, нима не сме заслужили, колко години живеем в нашата страна България. Но, ако остават така да загине това село, жалко ми е.

В Сипей са готови на протести и блокади на пътища. От общината се ангажираха да ги подкрепят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна