Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лейди Гага с „Imagine” откри Европейските игри в Баку

Лейди Гага на церемонията по откриването на Игрите
Снимка: Baku2015.com

Световно известната певица Лейди Гага беше голямата изненада в церемонията по откриването на първите в историята Европейски игри в Баку. Носителката на шест награди „Грами” свирейки на пиано легендарната песен на Джон Ленън „Imagine”, като призив за един свят без граници.

В парада на нациите на Олимпийският стадион дефилираха представителите на 50 държави. Сред тях беше и българската водна от най-титулуваната ни спортистка, двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева.Снимка

Последният факлоносец, който внесе на стадиона огъня на Игрите беше джудистът Илхам Закиев, който в битка през 1998 година е уцелен с куршум в главата и ослепява. След възстановяването си печели две титли на Параолимпийски игри.

В официалната ложа по време на откриването освен президентът на Азербайджан Илхам Алиев и неговата съпруга Мехрибан Илиева бяха президентът на Европейския олимпийски комитет Патрик Хики, президентът на БОК Томас Бах, като и министър-председателят на България Бойко Борисов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

В зрелищната церемония участваха над две хиляди изпълнители. В  програмата бяха включени 50 барабанчици - нагиристи /нагара е национален ударен инструмент в Азербайджан/, Алим Гасимов представи изпълнения на мугам /традиционно национално вокално изкуство/, елементи на националното танцово изкуство на страната-домакин, както и рецитал на стихове на класика на персийската поезия Низами

Европейските игри в Баку ще продължат до 28 юни, като в тях ще участват повече от 6000 спортисти в 20 вида спорт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна