Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре ЕС отбелязва 30-тата годишнина от Шенгенското споразумение

Снимка: Архив

Европейският съюз ще отбележи утре 30-тата годишнина от подписването на Шенгенското споразумение. С него отпадат вътрешните гранични проверки в държавите, станали част от договора. Церемонията по отбелязване на годишнината ще е в Люксембург.

Първите, подписали споразумението, са Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Холандия. Днес в Шенген членуват всички държави-членки на Европейския съюз без Великобритания, Ирландия, Кипър, България, Румъния и Хърватия. Асоциирани са Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Освен че отпадат вътрешните гранични проверки, договорът урежда общи правила за контрола на външните граници, единни изисквания за преминаването им и тясно сътрудничество между полицейските и правораздавателните власти.

Камино-Мортера Мартинес, анализатор в Центъра за европейска реформа в Лондон, е резервирана към промени в европейските текстове по отношение разширяването на Шенгенската зона:

Обмяната на разузнавателна информация чрез Шенгенската информационна система е доста неефективна, така или иначе. И дори да имахте пълен достъп, останалите държави-членки просто не предоставят в пълна степен необходимите данни, което е жалко, коментира Мартинес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени