Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленчуците на едро поевтиняват, а плодовете поскъпват

Снимка: Капитал

Поевтиняване на зеленчуците и поскъпване на плодовете, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на цените на едро тази седмица остава практически без промяна, но от средата на април до момента се наблюдава намаление с близо 16 на сто.

По-сериозно поскъпване се наблюдава при ябълките, лимоните и ягодите. Килограм лимони например се продават за 2,66 лева на едро, което е увеличение с близо десет на сто. От плодовете се забелязва поевтиняването на черешите с 3,6 на сто. Така цената им става 1,88 лева за килограм. При зеленчуците тенденцията е към поевтиняване, като най-чувстително се забелязва при оранжерийните краставици, чиято цена е по-ниска с повече от 16 на сто. В момента килограм от тях се продава за 0,96 лева. По-ниски цени има при доматите, пресните картофи, зелето и зелената салата. 

Кравето сирене се продава средно по 5,40 лв./кг, а кашкавалът, тип "Витоша", поскъпва с 0,3 процента и се търгува средно по 10,18 лв./кг. Олиото поскъпва с 1,4 процента и се
купува по 2,17 лева за литър. Каймата се продава средно по 4,74 лева за килограм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна