Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима пострадаха при протест срещу ромите в столичния квартал "Орландовци"

| обновено на 15.06.15 в 07:25
Снимка: БГНЕС

Петима души, сред които дете, пострадаха леко при сблъсък между демонстранти и полицаи в столичния квартал "Орландовци". До късно снощи там имаше протест на местни жители срещу липсата на полицейски контрол над ромската махала. В нощта срещу събота, сбиване между българи и роми провокира напрежението. Тогава бяха задържани двама братя, на 19 и 23 години, а снощи е арестуван още един участник в инцидента. 
Главният секретар на МВР Георги Костов припомни повода за конфликта:
Поводът да стигнем до тук е битов инцидент, касаещ се за напрежение между две групи млади хора. Поводът за напрежението - спортуващи млади хора са отправили упрек към роми за висока музика, вследствие което ромите са получили подкрепление от други техни приятели или роднини, тепърва ще се уточни, и са нанесли побой над българите. 
От пресцентъра на МВР съобщиха, че в хода на предприетите действия по случая са разпознати и други хора, известни на силите на реда. Установяват се съпричастни към конфликта по свидетелски показания и видеоматериали. Те ще бъдат предадени на прокуратурата за привличането им като обвиняеми. 
Обстановката в квартала се успокоява. Осигурено е необходимото полицейско присъствие за гарантиране сигурността на гражданите. 
Живеещи в квартала заявиха, че и тази вечер ще излязат на протест, защото сблъсъкът е един от многото тук през годините

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна