Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

S&P: Великобритания може да загуби своя топ "ААА" рейтинг с оглед референдума за бъдещото ѝ в ЕС

Единствената водеща кредитна агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's (S&P), която все още дава най-висок кредитен рейтинг на Обединеното кралство, предупреди, че може да го понижи с оглед решението на премиера Дейвид Камерън да проведе референдум за това дали страната да остане член на Европейския съюз.

В края на миналата седмица агенцията понижи до негативна от стабилна перспективата пред британския "ААА" кредитен рейтинг, отбелязвайки, че гласуването за бъдещото членство в ЕС представлява риск пред растежните перспективи за финансовия и за експортния сектор на Великобритания, както и за цялата икономиката на Острова.

Ширещото се недоволство за членството на страната в ЕС както сред управляващата Консервативна партия на Камерън, така и сред мнозина избиратели принуди премиерът на страната да обеща през 2013 година, че ако спечели изборите през настоящата година, ще се опита да предоговори членството на Великобритания в Съюза и да проведе референдум до края на 2017 година, чрез който да се одобри или да се отхвърли бъдещето на страната в Европейския съюз.

Провеждането на референдума беше под въпрос, тъй като не се очакваше консерваторите да спечелят пълно мнозинство на проведените в началото на май избори, а останалите водещи партии в страната бяха против тази идея. Убедителната победа на партията на Дейвид Камаран обаче даде ясен знак, че подобен референдум ще се проведе до края на 2017 година. На този етап проучванията на общественото мнение показват, че около една трета от британците искат да напуснат 28-членния Европейския съюз, към който Великобритания се присъедини през 1973 година.

Министерство на финансите заяви, че разрешаването на несигурността около отношенията на Великобритания с ЕС чрез референдум е ключово в икономическите планове на страната.

"Стандард енд Пуърс" посочи, че ако има вероятност Великобритания да напусне ЕС, това би могло да доведе до намаляване на британския кредитен рейтинг с повече от една степен, като по същото време лирата стерлинг ще рискува да загуби статута си на световна резервна валута.

Излизането от ЕС може да засегне негативно не само на британската икономика, но и да навреди на способността на Великобритания да финансира своя голям държавния дълг и дефицита си по текущата сметка, предупреди кредитната агенция. През миналата година британският дефицит по текущата сметка набъбна до 5,5% от БВП и се дължеше до голяма степен на ниската възвръщаемост на британските инвестиции в останалата част на Европейския съюз.

Решението на правителството на Обединеното кралство да проведе референдум за членството на страната в ЕС до края на 2017 година подсказва, че икономическата политика би могла да бъде изложена на по-голяма опасност от партийната политика, отколкото очаквахме преди време, добави "Стандард енд Пуърс".

Агенцията заяви, че определената от нея негативна перспектива означава, че има вероятност от около 33% за понижение на топ "ААА" кредитния рейтинг на Великобритания през следващите две години.

Запазването на "ААА" кредитния рейтинг на Великобритания беше една от ключовите цели за консерваторите, когато те дойдоха на власт през 2010 година в коалиция с центристката Либерал демократическа партия. Но неспособността да се намали бюджетния дефицит толкова бързо, колкото беше планирано, с оглед забавяне на икономическия растеж на страната, накара агенциите "Мудис" и "Фич" да понижат през 2013 година британския кредитен рейтинг с една степен от "ААА" на ниво "АА".

Междувременно агенция "Фич" потвърди своя дългосрочен кредитен рейтинг за Великобритания на ниво "АА", запазвайки и стабилна перспектива.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна