Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На кино като насън или фабрика за мечти в полите на Витоша

БНР Новини
Снимка: киностудиа „Ню Бояна“

Киното е магия, илюзия, бягство от реалността, водовъртеж от емоции… Но и индустрия за милиарди! Оказва се, че немалка част от хитовете, които се въртят по световните екрани, са заснети не къде да е, а в подножието на Витоша. Тук, на хвърлей от столичния град, се намира най-голямата фабрики за мечти в Източна Европа, известна още като киностудиа „Ню Бояна“.

Затегни колана, поеми дъх и се приготви за поредното шеметно преживяване. Защото в софийския Холивуд всичко е възможно. Като например да пропътуваш хилядолетия напред или назад във времето, за да станеш свидетел на гладиаторска битка в римски колизеум, да се озовеш в центъра на гангстерска престрелка по улиците на Ню Йорк или да прекосиш пустинята Гоби, изнемощял от жажда и глад, в опит да избягаш от сталински лагер… Можеш да срещнеш екзотичната Салма Хайек в някое затънтено близкоизточно градче или пък да се сблъскаш с въоръжените до зъби Силвестър Сталоун и Мел Гибсън.

През последните години за изграждането на студиа, декори и закупуване на техника са били инвестирани над 50 млн. евро, като до момента софийският Холивуд е бил снимачна площадка на над 180 световни продукции. В студиата в подножието на Витоша са снимани филми като „300: Възходът на империята”, „Черната Далия”, „Конан Варварина“, „Спартак“ , „Бягство“, трите части на „Непобедимите“ и още, и още хитови продукции, които привличат у нас най-ярките звезди от световния кинонебосклон. Така неусетно София се превърна и в столица на киното. Нашият киноцентър не предоставя само декори и инфраструктура, а целия цикъл от технически и творчески услуги, необходими за създаването на една лента – казва Ярив Лърнър – изпълнителен директор на „Ню Бояна“. А защо в наши дни големите асове на киноиндустрията избират София за своя снимачна площадка? Явно причината не е само в ниските разходи. Има и друго.

София има страшно много разнообразни от архитектурна гледна точка сгради от различни епохи – казва Ярив Лърнър. – Освен това, хората от бранша са много добри, така че ако имаш сцени, при които трябва, например да скочиш от влак и да се метнеш на хеликоптер, това е мястото, където да ги реализираш. А иначе има много причини да снимаш филм тук, но главната са българските професионалисти. Те са много талантливи и допринасят в превръщането на съвременното кино в магия. Наскоро открихме обучителен център за кинопрофесионалисти, така че тук нещата тепърва ще се развиват.

Статисти, асистент-режисьори, каскадьори, гримьори, спецове по визуалните ефекти, техници, а напоследък и все повече актьори – българската следа е значителна в създаването на световните кинохитове у нас. Само по филма „Непобедимите 3“ са били наети над 2 хиляди души от българска страна.

Всички специални ефекти се правят тук – това е огромен обем работа, който се дава изключително на местни екипи – казва Александра Цветкова от „Ню Бояна“. – Например „Септември в Шираз” с Ейдриън Броуди е международен проект, завършен изцяло тук – от сценарий до екран. Във всички нива, свързани с реализацията му, са били наети български екипи. Повечето копродукции с нашенско участие ползват услугите на студиата ни. „Никой не иска нощта“ с Жюлиет Бинош е една такава продукция между България, Испания и Франция.

Тук различните епохи съжителстват рамо до рамо, а географските разстояния са без значение. Пред захласнатия ти поглед се редят лондонски улици, гръцко селище, средновековен квартал, близкоизточно градче, а на крачка встрани се мъдри античен колизеум. Имаме си и нюйоркско метро, което за съжаление не е свързано със софийското – шегува се Александра. Декорите са толкова реалистични, нищо че са направени от стиропор, а отвътре са кухи. Сценографите редовно ги „преобличат” и приспособяват за нуждите на дадена продукция или пък визуалните ефекти допълнително се дорисуват виртуално.

Например лондонска улица ще бъде префасонирана в мумбайски квартал във връзка с предстояща продукция на Боливуд – обяснява събеседничката ми. Вътрешните сцени пък се снимат в оборудваните по последния писък на техниката студиа. В едно от тях попадаме на възстановка на изоставена планинска хижа. Мястото е злокобно, мебелите са разхвърляни, на масата лежат следи от недовършена вечеря, стените са оплискани с кръв. Не снимай, това е снимачна сцена на поредната ни продукция! – предупреждава ме Александра. До края на годината „Ню Бояна“ ще реализира 12 проекта – това са все филми с участието на известни звезди, някои от които вече добре познават София. Фабриката за мечти ни готви още изненади!

Снимки: Венета Николова и киностудиа „Ню Бояна“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна