Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет

Борис Гуджунов гостува на Радио София преди повече от 50 години

Утре се сбогуваме с обичания певец от 14.30 ч. на Централните софийски гробища

Снимка: БНТ
В "Ритъмът на лятото" отдаваме почит на Борис Гуджунов, когото загубихме вчера. В края на май той навърши 74 години - в болница, в много тежко състояние.

Чуйте първото му гостуване в Радио София през далечната 1963-та...

Борис Гуджунов е един от най-популярните и най-обичаните през 60-те и 70-те години изпълнители у нас. Завършва ВИТИЗ "Кръстю Сарафов" и едновременно Школата за естрадни изпълнители. За кратък период от време е солист на Сребърните гривни. По-късно е солист на оркестър "София". Гастролира в Русия, Полша, Сърбия, Турция, Германия, Италия, Куба, Алжир и Япония. В международния конкурс за изпълнители на фестивала "Златният Орфей" печели втора награда през 1971-ва и трета награда - през 1980-а, а през 1998 г. получава Голямата награда за цялостното си творчество.Работи с композиторите Зорница Попова, Морис Аладжем, Вили Казасян, Найден Андреев и др.

Борис Гуджунов е сред малцината оцелели от самолетната катастрофа на 21 декември 1971 г., при която загива Паша Христова. За дълъг период от време след това изчезва от сцената. През 90-те години , заедно с Борислав Грънчаров и Боян Иванов създават триото "Бо Бо Бо". Една от последните му награди е "Златната лира" на Съюза на музикалните дейци, която той получи през 2007 г. заедно с няколко от най-изтъкнатите творци в българската забавна музика.

Преди няколко месеца БНР издаде компакт диск с най-добрите песни на Борис Гуджунов, малък лъч светлина и радост за певеца, който от години бе забравен и от държавата, и от голяма част от музикалната гилдия.

С Борис Гуджунов се прощаваме утре от 14.30 ч. на Централните софийски гробища.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна