Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова ескалация на напрежението в Гърмен

Причината е арестът на един от участниците в протестното шествие снощи

Снимка: БГНЕС

Напрежението в Гърмен отново ескалира, след като тази сутрин бе арестуван един от участниците в протестното шествие снощи. От Инициативния комитет обвиниха местната власт в умишлено бездействие и обмислят да снемат доверието си от кмета и общинския съвет като блокират сградата на общината.

В края на работния ден изтече срокът, който Дирекцията за национален строителен контрол даде на живеещите в ромския квартал „Кремиковци“ да съборят доброволно незаконните си постройки. Според кмета на общината Минка Капитанова в махалата вече има експерти, които проверяват това.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов не потвърди тази информация, но бе категоричен, че всяка една мярка от страна на институциите ще спазва и последната буква на закона:

Следващото нещо, което предстои след изтичането на срока, на място служители на регионалния отдел „Държавен строителен контрол“ да установят дали се е пристъпило към доброволно събаряне и ако не, да направят съответните протоколи. Категорично държавата изпълнява всяка една стъпка съгласно закона.

Тази сутрин полицията е арестувала Иван Бусаров по обвинение в дребно хулиганство по време на протестното шествие снощи, което е продължило за курортното село Лещен, като така неволно е бил блокиран пътят. Над 50 души са протестирали пред полицейското управление в Гоце Делчев с настояване младежът да бъде освободен, а обвиненията към него снети.

От Инициативния комитет на протестиращите твърдят, че само за последните два дни са направени нови седем регистрации в кв. „Кремиковци“. Те обвиниха местната власт в умишлено бездействие, обслужващо конкретни политически интереси преди местния вот.

В сряда, 17 юни, всички жители на община Гърмен ще проведат открито събрание в местното читалище, информира Иван Байрактаров от Инициативния комитет, а едно от предложенията, които ще бъдат обсъдени е снемането на доверието към общинския съвет и кмета на Гърмен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна