Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Градски номади" подобряват условията на живот на бездомните

По данни на Статистическия институт в България има 1370 бездомни хора. В това преброяване обаче влизат само онези от тях, които притежават лични карти или са регистрирани по някакъв начин. В действителност, те са само част от реалната бройка. Изводите са, че ясна статистика в това отношение, както и адекватна политика за справяне с този проблем няма.

Именно в тази връзка се появява проектът "Градски номади". Идеята е да се подобрят условията за живот и работа на бездомните в България, които събират отпадъци за рециклиране. Проектът е изцяло граждански и се извършва в сътрудничество с Destructive Creation и Творческо сдружение “Щипка”.

“Градски номади” е базиран на три основни активности, които ще се развиват постепенно и дългосрочно из цялата страна: изграждане на мобилна “инфраструктура” под формата на мобилни микро-къщи, изработени от отпадъчни материали, както и автобуси-бани и перални; преброяване и задълбочено проучване на начина на живот на бездомните и обществените нагласи към тях; и социално предприятие, чрез което бездомните да развиват нови умения и трудът им да бъде заплащан.  Първата стъпка по реализирането на проекта е вече направена.

Боби Кондов е първият обитател на мобилна къща за бездомни хора. Анализите и проучванията на ентусиастите обаче едва сега започват.

Чуйте в интервю на Констанца Илиева какво казаха Миа Агова, Елеонор Генова и Йоанна Богданова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна