Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Андронов: Да не се разкрива банковата тайна за всички клиенти на банка в несъстоятелност

Снимка: БГНЕС

Да не се разкрива банковата тайна за абсолютно всички клиенти, ако дадена банка изпадне в несъстоятелност. За това призова председателят на Асоциацията на търговските банки у нас Петър Андронов. Според него не всички клиенти имат отношение към причините за изпадането на банката в несъстоятелност, но с разкриването на данните от сметките им, те стават уязвими. В момента се подготвят промени в Закона за кредитните институции, които целят да падне банковата тайна в Корпоративна търговска банка.

Срещу част от промените в Закона за кредитните институции се обявиха и синдиците на Корпоративна търговска банка. Докато техните аргументи бяха, че с падането на банковата тайна ще се попречи на фирмата, която трябва да разкрие случилото се в КТБ, от банковата асоциация поискаха да защитят клиентите, които нямат виновно поведение. Петър Андронов:

Банковата тайна трябва да опази добросъвестните вложители от криминални посегателства върху тяхното имущество, защото когато осветлиш какво притежава някой, а той не е свършил нищо лошо, тогава той става потенциален обект на атаки, а иначе, ако се ограничи периметърът на това осветляване в някакъв разумен коридор само за политически лица или лица, които са имали някаква степен на политическо въздействие върху работата на една или друга институция, тогава о кей.

Андронов категорично отказа да посочи кой е най-добрият експерт, който трябва да оглави БНБ:

Асоциацията няма да назове нито един фаворит за гуверньор. Единствено ще реагираме, ако бъде издигнат неподходящ кандидат. Все пак нас трябва да ни регулират.

За Димитър Радев и Григорий Вазов, които са официално номинирани за поста управител на БНБ, Андронов каза:

В една или друга степен всеки от тях има качества, които заслужават уважение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна