Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичани могат да получат изравнителните си сметки за парно и топла вода през октомври

Столичани могат да получат изравнителните си сметки за парно и топла вода през октомври. Закъснение ще има и за клиентите на другите топлофикации. За това са предупредили от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение. Причината е промяна в наредбата за топлоснабдяване, която налага преработка на всички сметки, независимо дали вече са получени от потребителите, или не. Това каза председателят на Асоциацията Огнян Димитров:

Ние сме хора, които изпълняваме законите. Трябва да отговарят на новите условия, т.е. през новия софтуер да се преработи. Ще сме виновни, че сметките не са по закона и пред съда могат да бъдат оборени.

Становището на енергийното министерство, че по новата наредба трябва да бъдат изготвени изравнителните сметки само на потребителите, които към датата на влизането й в сила, не са си получили сметките, беше определено от председателя на Асоциацията на топлофикациите Илия Николаев като неравнопоставеност:

Във всеки случай не е добре да има неравнопоставеност, а равнопоставеността би изисквала и технологично време да бъде преработен софтуерът на фирмите за дялово разпределение, а също така и на топлофикационните дружества, тъй като фактурите се издават от тях и има вече нови позиции и по нов начин организирани сметки и таблици, които трябва да се направят и да се разбират от потребителите.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна