Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС ще предложи 100% мажоритарен избор на народни представители

| обновено на 17.06.15 в 19:13
Снимка: БГНЕС

ДПС ще предложи 100% мажоритарен избор на народни представители. От Движението обявиха, че ще внесат редакция на единия от въпросите, свързани с мажоритарния вот - той е - ако се проведе национален референдум, вместо "Искате ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", да се попита "Искате ли всички депутати да се избират мажоритарно?". Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Той обясни, че 100-процентното избиране на парламента по мажоритарната система ще унищожи плурализма, както и че десните, извън ГЕРБ, са против този начин на излъчване на парламента, въпреки че заявяват противното.

Ако 43-тият парламент не приеме да подкрепи тази редакция на ДПС, ако лицемерни демагози с оголени лица гласуват против и подкрепят предложение само някаква част от народните представители да бъдат избирани мажоритарно, много е възможно да инициираме подписка с над 500 хиляди български граждани, които да поискат провеждането на задължителен референдум за сто процента мажоритарен избор и тогава още веднъж ще се реализира максимата "внимавай какво си пожелаваш, да не ти се случи".

Лютви Местан заяви, че напрежението в Гърмен и "Орландовци" може да се избегне само чрез образование и истинска интеграция на ромите, за липсата на което са виновни всички политически сили, в това число и ДПС:

Да гледаме напред и да постигнем съгласие за обща стратегическа осмислена държавна политика за интегриране чрез образование. Що се отнася до силовите действия на държавата, разбира се, че са задължителни спрямо нарушителите на закона и на обществения ред, но не може да има асиметрични силови действия спрямо цялата общност, защото отговорността за незаконни действия за нарушаване на обществения ред е персонална. Тя не може да се вмени на цялата общност. Тоест, ние сме не за силова, а за силна държавна политика спрямо ромската общност.

Според Лютви Местан от случващото се в "Орландовци" най-голяма полза има Патриотичният фронт, който след изтичането на ултиматума му към ГЕРБ на 1-ви юли ще даде положителна оценка на действията на правителството и ще остане в управляващата коалиция.

Останалите политически сили не дадоха заявка за подкрепа на предложението на ДПС за 100% мажоритарен избор на депутати.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт заяви:

Чудесно, ще останат с пет депутати в следващото НС.

Крайните варианти, само пропорционално и само мажоритарно, са еднакво неприемливи за АБВ, каза Румен Петков.

Сто процента мажоритарен вот не е подходящ за България, смятат и от БДЦ и също застават зад идеята за смесена система.

РБ биха подкрепили предложението на ДПС, но само ако имат предвид преференцията без праг в листите. Радан Кънев обаче уточни:

Ако има предвид изцяло едномандатни райони, това е интелигентна провокация към президента и към формулировката на неговия въпрос. Защото това би означавало в България да има само две политически партии, което сигурно харесва на господин Местан като перспектива.

Мая Манолова от БСП също коментира в тази посока:

При ДПС нещата ще бъдат сложени на масата. Изцяло мажоритарен вот, 240, заповядайте, ГЕРБ плюс ДПС. Но, ако хората искат такова управление, в крайна сметка, според мен, е справедливо да го имат.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров:

Това е една спекулация с темата за избор на личности. Това е удар по партийната система.

ГЕРБ напълно се разграничиха от предложението. Данаил Кирилов посочи:

Тя е достатъчно крайна обаче. Предпочитаме смесения модел, в който има и мажоритарен, и пропорционален избор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени