Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите осигуриха пазарна защита на длъжници, които не могат да изплащат ипотечните си кредити

Снимка: Таня Харизанова
Депутатите осигуриха пазарна защита на длъжници, които нямат възможност да изплащат ипотечните си кредити. Те приеха окончателно промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които предвиждат началната цена при първата публична продажба на имот да не може да бъде по-ниска от данъчната му оценка. Предложението е на Реформаторския блок, но беше подкрепено и от опозицията.

Мая Манолова
от БСП дори прикани депутатите да гласуват в полза на текстовете, като цитира статистика на Асоциацията на търговските банки:

17 хиляди ипотечни кредита изобщо не се обслужват. Това са 17 хиляди български семейства, които потенциално ще останат на улицата, тъй като имотите им ще бъдат продадени, защото не могат да си плащат вноските по кредити към банките. Поне ще осигури на тези български семейства продажбите на техните жилища заради необслужени кредити да не се продават за жълти стотинки и да не се стига до ситуацията, в която хората, освен че ще останат на улицата, ще продължат и да бъдат длъжници.


Народните представители приеха в едномесечен срок БНБ и правосъдното министерство да създадат т.нар. единна среда за обмен на запори, чрез която при запор на сметки на длъжник, той да заплаща само такса от 18 лева, независимо от броя съобщения за запор на банки.

Частните съдебни изпълнители и занапред ще могат да начисляват такси, които са по-големи от дълга. Това реши още Народното събрание, като отхвърли предложението на БСП да бъдат наложени ограничения. По този повод Цецка Цачева от ГЕРБ и Мая Манолова от БСП си размениха реплики.

Не означава ли това, че вие казвате на българските граждани, нека да милеем за длъжниците, които са некоректни към онези, които са им дали кредити, за да могат да си подсигурят жилище или други покупки. Какво ни предлагате госпожо Манолова? Да се върнат времената на чейндж бюрата, на Магурата, на криминалния начин, по който се събираха неправомерно или правомерно раздавани кредити, попита Цачева.

В отговор Мая Манолова заяви:

За съжаление  констатирам, че нищо не сте разбрали. Всъщност мутрите не са в миналото, мутренското поведение днес е от частното съдебно изпълнение, които за две години могат да превърнат дълг от 180 лева в 1 180.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна