Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обмисля правни мерки срещу страните, замразили руски авоари в Европа

| обновено на 19.06.15 в 14:38

Москва заяви, че подготвя "съдебен отговор" на страните, замразили руски авоари, след като държавни сметки и имущество бяха блокирани в Белгия и Франция във връзка с делото "Юкос". "Русия работи по този въпрос. Какъв ще бъде нашият отговор - времето ще покаже", заяви заместник външният министър Василий Небензя. Той добави още, че "който действа по този начин, трябва да разбере, че ще има насрещна реакция".

В Белгия, авоари на руското посолство в Брюксел и представителни офиси в ЕС и централата на НАТО са сред засегнатите, съобщи руското външно министерство. Москва свика белгийския посланик да обясни този ход и заплаши с "реципрочни мерки, насочени срещу белгийски авоари в Русия". Белгийското външно министерство заяви, че замразяването е било проведено от съдебни изпълнители без участието на белгийското правителство.

Във Франция, сметки в около 40 банки са били замразени, заедно с осем или девет сгради. Засега няма потвърждение за замразяването на авоари във Франция от официални лица в Москва или Париж.

"Юкос" бе една от най-големите руски петролни компании, но бе раздробена и национализирана след ареста на собственика й Михаил Ходорковски през 2003 година. Това стана малко след като президентът Владимир Путин предупреди нарастващата класа на олигарсите в Русия да не се месят в политиката. Ходорковски бе помилван от Путин и освободен през 2013 година, след като прекара десетилетие в затвора, и сега живее в Швейцария. Миналата година Постоянният арбитражен съд в Хага постанови, че Москва е принудила "Юкос" да обяви несъстоятелност чрез прекомерни данъчни вземания, преди да продаде активите на фирмата на държавни компании. Съдът нареди на Русия да плати на акционерите на "Юкос" рекордните 50 милиарда евро обезщетение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна