Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Гърция от високия риск за фалит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежение в Гърция от високия риск за фалит.

Правителството продължава последните консултации преди решаващата среща на европейските лидери в понеделник.

Гърците се страхуват от излизане от еврозоната и вчера преди да затворят банките изтеглиха над 1 милиард евро от влоговете си.
Европейската централна банка увеличи лимита от Фонда за спешна ликвидност, за да овладее поне няколко дни кризата и банките в Гърция да отворят в понеделник. Кредиторите предупредиха Гърция в остър тон, че времето за споразумение изтича и страната е на прага на бездната.


Правителството на Алексис Ципрас продължава подготовката за позицията на Атина по кризата и възможностите, макар и слаби,за постигане на някакво споразумение в последния момент. Говорителят на кабинета успокои гърците, че надежда за споразумение има и се "полагат усилия в тази насока".


Синдикати и партии организират гърците за демонстрации. За утре приканват хората за масово участие в демонстрации по защита на позията на Ципрас срещу мерките, които кредиторите налагат в замяна на финансова помощ.
Опозиционните сили се готвят за контрапротест под надслов "Оставаме в Европа" и искат  безусловно приемане на цeлия план на кредиторите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна