Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловеч си спомня за твореца Димитър Димов

С прожекции на филми по романи на Димитър Димов, в Ловеч започва седмицата, посветена на 106-ата годишнина от рождението на големия български писател. За първи път ще бъде връчена националната литературна награда за цялостно творчество на името на Димитър Димов. 

От днес до петък в Регионалната библиотека жителите на Ловеч ще имат възможност да гледат филмите  „Тютюн“ и „Осъдени души“, създадени по едноименните романи на Димитър Димов. Прожекции ще има и на открито, в летния двор на младежкия дом в Ловеч. Къщата-музей на Димитър Димов в София ще представи изложбата „Испания – мечта и вдъхновение“. 

На 25-и юни, когато е роден писателят, на тържествена церемония в Драматичния театър в Ловеч ще бъде връчена новоучредената национална литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“. Неин първи носител е проф. Банко Банков. Наградата беше учредена след решение на Общинския съвет в Ловеч през миналата година със съдействието на Съюза на българските писатели. След награждаването ще  бъде представена постановката на Бойко Илиев по романа на Димитър Димов „Поручик Бенц“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени