Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоран Фабиюс е в Близкия изток в опит да съживи израелско-палестинския мирен процес

Лоран Фабиюс и Махмуд Абас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че отхвърля това, което нарече "международни диктати" или налагането на мирни планове на Израел. Коментарът му идва на фона на визитата на френския външен министър Лоран Фабиюс, чиято цел е насърчаване на инициатива за възобновяване на израелско-палестинския мирен процес, който се срина през 2014 година. Фабиюс призова израелския премиер да не подхожда с предубеждение към неговите усилия:

Във всеки момент съществува риск, че всичко това може да избухне. Така че работата на Франция е да помогне, дори да е много трудно намирането на решение. Франция няма да се предаде.
 
Фабиюс, който е на двудневно посещение в Близкия изток, настоява за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която ще представи времева рамка за преговорите. Той също така иска да бъде създадена група за подкрепа, състояща се от арабски страни, Европейския съюз и членки на Съвета за сигурност. От своя страна Нетаняху настоява, че категорично ще отхвърли всякакви предложения, които не обръщат истинско внимание на сигурността и нуждите на израелските граждани или други национални интереси. Палестинският президент Махмуд Абас, с когото Фабиюс се срещна в Рамала, се оказа по-отворен към френската инициатива, като каза, че иска възобновяване на преговорите за намиране на двустранно решение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна