Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата няма да покрие допълнителен дефицит на Здравната каса за тази година


Премиерът Бойко Борисов предупреди, че държавата няма да покрие допълнителен дефицит на Здравната каса за тази година. На дискусия за реформата в сектора, организирана от КРИБ, Борисов коментира, че големите средства в системата не се изразходват ефективно:

Ако направим една сметчица, ще излезе, че в тази система влизат осем милиарда лева, а само преди няколко години са били 900 милиона. Ще отрежем магистрали, ще отрежем каквото искате, но здравето няма цена. Само че от това, което видяхме, с всяка година повече и повече, и повече, миналата година с 400 милиона повече – за Касата. И сега, като си правят разчетите, искат да ме изненадат октомври с 200-300 милиона. Няма да е така.

В защита на здравната реформа, която се предприема от правителството, министър Петър Москов обяви, че България е на първо място по хоспитализации от страните-членки в ЕС, като в същото време болниците са най-много на глава от населението:

Голяма част от болниците са тясно профилирани, без възможност за комплексно лечение, качеството на болничните услуги не удовлетворява потребителите. Над 20 процента от болничния ден финансово се осъществява в амбулаторно изследване, независимо какво си мислим ние – така изглежда съпоставката на мрежата, какво се лекува в болници и доболнична помощ. Във всяка една съседна европейска държава какво има: с поставянето на пациента в центъра на грижите, ние му осигуряваме завършен комплексен цикъл от съпътстващи услуги. Отново – стремим се към ефективност на системата, а не към икономии. Общият брой на болници е 338, или 4,6 болници на сто хиляди жители при 2,7 на сто хиляди жители средно за ЕС.

Според данните, цитирани от Москов, България е на първо място в Евросъюза по детска смъртност и заболеваемост, което трябва да се промени с осъществяването на реформата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна