Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският парламент прие спорен закон за ядрената програма на страната

Иранският парламент прие законопроект, който задължава правителството да защитава "ядрените права и постижения" на страната, съобщи АФП. Мярката бе посрещната с неодобрение от президента Хасан Рохани, който я обяви за "неконституционна" и в нарушение на политиката на отбрана и сигурност на Иран.

Съгласно законопроекта, депутатите трябва да одобрят евентуалното споразумение със световните сили по иранската ядрена програма, което се очаква до 30-и юни. Преди да влезе в сила, приетият от депутатите законопроект трябва да бъде одобрен от иранския Съвет на пазителите.

През април представителите на групата 5+1 (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция плюс Германия) сключиха рамково споразумение с Иран по спорната иранска ядрена програма. То предвижда ограничаване на капацитета на Техеран за разработване на ядрени оръжия и ползване на ядрената програма само за мирни цели. В замяна Западът ще се ангажира да свали наложените санкции срещу Иран.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени