Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бутат шест незаконни къщи в Гърмен до месец

Лиляна Павлова в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Първите четири незаконни сгради в ромския квартал на Гърмен ще бъдат премахнати на 29 юни. Това заяви в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Дирекция "Национален строителен контрол" е потвърдила, че 124 постройки не отговарят на законовите изисквания. 

Всички собственици на незаконните постройки в квартал “Кремиковци“ са получили уведомления, но нито един не се е възползвал от възможността доброволно да събори  къщата си. Вчера е проведена процедура и избран изпълнител за събарянето на първите четири сгради.

Премахването им започва на 29-и. Останалите две, за които имаме вече извършена процедура, ще започне на 13 юли. 

Няма избирателно отношение към контрола на незаконното строителство, подчерта изрично министър Павлова и допълни, че средно за година в страната се премахват по 800 незаконни сгради. Що се отнася до обективната към момента невъзможност семействата от ромската махала да си закупят терени или право на строеж в квартала, чийто статут и към момента е земеделска земя, министърът на регионалното развитие адресира темата към местната власт в Гърмен:

Ние видяхме, че има част от тези хора, които са готови да си закупят земи и да строят законово. Ние това го толерираме и, разбира се, ще подкрепим. Но имаме едни, които са се настанили абсолютно незаконно в чужда, частна собственост и там сме категорични, там премахваме безапелационно. Където теренът е общински, общината има възможност и това се разчитам, вече кметът ще го направи, да предостави отстъпено право на строеж



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна