Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Искров: КТБ можеше да бъде спасена, ако имаше политическа воля

Снимка: БГНЕС

Иван Искров, който обяви, че подава оставка от 10 юли, отрече да прави това под натиск. В интервю по БНТ той беше категоричен, че Корпоративна търговска банка е можело да бъде спасена, ако е имало политическа воля.

Свършил съм си работата по единствено възможния законен начин, аз и колегите ми. Опитахме се заедно с Европейската комисия, по модел подсказан от ЕК да преструктурираме банката и да я отворим, но за жалост не получихме политическа подкрепа. Неслучайно тогава казах в парламента от името на Управителния съвет, си спомняте, "политиците са на ход". За жалост този ход не беше направен.

Искров отказа да коментира дали подуправителят Цветан Гунев носи вина за кризата в Корпоративна търговска банка, но беше категоричен, че в БНБ са пристигали подправени отчети на въпросната банка. Въпреки това, според Искров, банковият надзор е стабилен. Той гарантира, че криза в банковата ни система, заради Гърция няма да има.

Българските банки, в това число банките с гръцки капитал, са български. Те са регистрирани по нашия закон и никой няма права от Гърция да се разпорежда с тях, примерно Гръцката централна банка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени