Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на КЕВР ще бъдат изслушани в парламента за модела на ценообразуване на тока

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и членове на регулатора ще бъдат изслушани днес от парламента за модела на ценообразуване на електроенергията. Процедурата се наложи, след като регулаторът обяви намеренията си за ново поскъпване на тока за крайните потребители и индустрията от 1-ви юли. Работодателските организации заплашиха с протести срещу планираното увеличение, правителството също се обяви против.

Депутатите ще започнат пленарната седмица с изслушване на ръководството на регулатора по широко оспорвания модел за ценообразуване. Той предвижда въвеждане на увеличение на цената на тока за крайните потребители с около 2 процента, а за индустриални цели между 13 и 20 процента. Това означава двойно увеличение на добавката "задължение към обществото", която бизнесът плаща за всеки потребен мегаватчас. Мотивът в противен случай ще се увеличи дефицитът в Националната електрическа компания и цената на тока за домакинствата. Бизнесът заплаши с протести от идния петък, ако планираното увеличение влезе в сила. Работодатели поискаха замразяване на тарифите до края на годината, а правителството обеща 10 процента съкращаване на разходите в държавната енергетика за срок от три години.

Вчера парламентарната комисия за наблюдение на дейността на регулатора прие на първо четене внесените промени в Закона за енергетиката, с които се дава възможност ценовият и регулаторен период за електро- и топлоенергетиката да бъде отложен с един месец, като увеличението да е от 1-ви август.

Предложението за отлагане на промяната в цените на тока с 1 месец ще бъде обсъдено днес и от Комисията по енергетика в парламента. Очаква се да бъде гласувано в пленарната зала утре.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна