Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 30 пациенти ще могат да се лекуват с радиохирургия в България до края на годината

| обновено на 24.06.15 в 17:06
Снимка: БГНЕС
Най-малко 30 пациенти ще могат да се лекуват с радиохирургия в България до края на тази година. Досега хората, които се нуждаеха от това лечение, бяха насочвани в чужбина.

В болница "Токуда" официално заработи първият у нас линеен ускорител за радиохирургия на глава и шия.

Екипът на националния консултант по радиохирургия и лъчелечение д-р Румен Лазаров вече е провел първите радиохирургични процедури. В началото българските медици са работили в сътрудничество със свои руски колеги от най-добрия център по радиохирургия в Русия. Вече имат и своята първа самостоятелна пациентка.

Радиохирургията е метод, при който с висока доза радиация и с изключителна прецизност могат да бъдат унищожавани доброкачествени и злокачествени тумори и метастази. В повечето случаи ефективността на този тип лечение е същата като при конвенционалната хирургия. Методът обаче се предпочита при мозъчни тумори, тъй като дава много по-големи шансове раковите клетки да се унищожат, без да се засегнат здравите.

До края на тази година процедурата ще се извършва безплатно за пациентите, въпреки че клиничната пътека от 3000 лева не покрива и наполовина разходите за извършването ѝ. За сравнение, най-ниската цена, на която се правят тези процедури в чужбина, е 7000 евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна