Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществен съвет ще наблюдава реформата в сектор "Енергетика"

Т. Дончев: Постигната е обща позиция да не се повишава цената на тока за бизнеса

| обновено на 24.06.15 в 15:31
Снимка: БГНЕС

Обществен съвет ще наблюдава реформата в сектор "Енергетика". За това се споразумяха представители на бизнеса, синдикатите и правителството, стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов. Категорично е становището, че цената на тока не трябва да се повишава, за което ще се направят законодателни промени.

Бизнесът предлага план за действие, който да предотврати повишаването на цената на тока за производителите, като е възможно дори да бъде намалена цената на енергоемките предприятия. Правителството ще обсъди в детайли предложението на бизнеса за създаване на компенсаторен балансиращ фонд в енергийната система, обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Евентуален коментар за създаването на един такъв фонд откъде се пълни. Дали това се случва, например, чрез определена система за нарочно данъчно облагане, подобно на въведения в Италия данък, наречен "Робин Худ". Италианският данък се прилага по отношение на производители, както оператори, такива, които разпределят електроенергия. Нека никой да не си мисли, че става дума за ново данъчно задължение за широката общественост или за целия бизнес.

Държавата е поела ангажимент да прекрати свръхсубсидирането при цената на тока. Вече са установени и конкретни нарушители.

355 проекта за близо 100 милиона лева, финансирани от Програма за развитие на селските райони, които, въпреки че са получили европейска субсидия, голяма част от тях получават преференциална цена за произведената електроенергия, все едно че инвестицията е направена с техни пари или с кредит. 

Бизнесът не отменя протеста си, насрочен за петък. Мощностите в предприятията ще бъдат намалени, но се преформулира като протест срещу нарушителите и в подкрепа на реформата, каза Кирил Домусчиев.

И това ще е един протест срещу всички тези, които участват в злоупотребите, кражбите, които са срещу нас.

Бизнес и синдикати ще проведат заедно срещи в парламента с политическите партии, за да ги убедят в необходимостта от реформи, каза Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Представете си какво ще стане, ако заедно с работодателите направим нещо такова, че нещата спрат. Оставка не ми е хрумвало да споменавам.

Разговорите във формата с новия съвет продължават идната сряда. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна