Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На среща в Община Гърмен ще бъде обсъдено как да се гарантират правата на децата в риск от района

Снимка: БГНЕС

Представители на държавни институции се събират на среща в Община Гърмен, за да обсъдят как ще се гарантират правата на децата в риск от района. Инициативата е на председателя на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева.

В срещата ще участват още омбудсманът на България Константин Пенчев, началникът на инспектората по образование в Благоевград Ивайло Златанов, представители на полицията, здравната инспекция, местните социални служби, директорът на училището в Гърмен и кметът на общината.

Напрежението между ромите и останалите жители на общината ескалира след масовия бой на 23-ти май и провокира ежедневни протести. Семействата от квартал "Кремиковци" спряха децата си от училище заради страх от саморазправа. Това доведе до спиране на социалното подпомагане на семействата. 65 процента от учениците са от ромската махала.

Има реална опасност училището в Гърмен да бъде закрито, алармира преди време пред "Хоризонт" директорът Стоян Стругов.

След потвърдената от министър Лиляна Павлова готовност от 29-и юни да започне поетапното събаряне на незаконните постройки в квартала, вероятността ромите да напуснат района е голяма.

По време на днешната междуинституционална среща председателят на Държавната агенция за закрила на детето ще предложи на обсъждане План за действие, гарантиращ правата и потребностите на децата в риск, с разписани ангажименти на всички институции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна