Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър и България разширяват сътрудничеството си в областта на науката, образованието и културата

Кипър и България разширяват сътрудничеството си в областта на науката, образованието и културата. Новата 3-годишна програма за това бе подписана днес в Никозия от министъра на образованието и културата на Кипър Костас Кадис и посланика на България в Кипър Христо Георгиев. 

Рамковата двустранна програма между България и Кипър за периода 2015 – 2017 г. предвижда изключително широко взаимодействие за културен, образователен и научен обмен. Тя включва най-различни възможности за пряко сътрудничество между институти и организации в тези сфери.

Акцент се поставя специално върху засилването на връзките между университетите в двете страни. Предвижда се още обмяна на опит в образователния процес, размяна на специалисти в областта на научните изследвания, съвместни участия в международни образователни и научни форуми. Ще бъдат подпомогнати контактите между националните  библиотеки на двете страни, музеи и галерии за размяна на изложби. Художествени, музикални, литературни, театрални, танцови организации ще участват по-активно във фестивали и други културни прояви в двете страни. Голямо внимание се обръща на споделянето на опит за опазването на културното наследство, както и на сътрудничеството в археологическите проучвания. Съвместните действия ще бъдат насочени и към младежки и спортен обмен.

В момента 4 български университета имат сключен договор за франчайз (изнесено обучение) с колеж в Никозия. Българските университети по традиция са с много силно присъствие в ежегодния Международен панаир на образованието в Кипър. Традиция стана и провеждането на Дни на българската култура в Кипър.

Пописаната програма ще задълбочи съществуващите традиционно добри отношения между Кипър и България в сферата на образованието, науката и културата и ще им даде нов тласък, подчертаха в изявленията си днес министър Костас Кадис и посланик Христо Георгиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени