Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецитал на американския контрабасист Гари Кар

| обновено на 06.09.15 в 10:13
Снимка: en.wikipedia.org

Стане ли дума за велики контрабасисти, почитателите на Международния фестивал „Софийски музикални седмици” тутакси припомнят гостуването на легендарния Гари Кар в зала „България”. Към дивните мигове с изкуството на американския контрабасист ще ви върнем с документални записи от рецитала му на 1 юни 1984 година заедно с пианиста Хармън Луис. Пиеси от Сергей Кусевицки, Джовани Ботезини и Николо Паганини, две сонати – „Арпеджионе” от Франц Шуберт и Сонатата в ла минор от Хенри Еклс ще съживят за очевидците вълнуващите емоции от срещата с този абсолютен виртуоз и магнетичен музикант. А онези, които не са го слушали преди 31 години „на живо”, ще се убедят в правотата на критиците, които го наричат „Паганини на контрабаса” и възхваляват уникалния му звук с безбрежна палитра от тембри и  невероятна мекота.
Гари Кар е роден в Лос Анжелис на 20 ноември 1941 година. Възпитаник е на двама известни педагози-контрабасисти: Херман Райншаген и Стюарт Санки, при които учи в „Джулиъд скуул“ и на майсторските им класове на музикалния фестивал в Аспен.
Името му блясва през 1962 година на концерта на Младежкия филхармоничен оркестър в Ню Йорк под диригентството на Ленард Бърнстейн, който се предавал директно по телевизията, като солист в пиесата „Лебедът” из „Карнавал на животните” от Сен-Санс.
А по време на дебютния му рецитал в същата година, пак в Ню Йорк, една случка бележи с особен знак живота му. Олга Кусевицки (вдовицата на великия контрабасист и диригент Сергей Кусевицки), поканена на концерта, видяла призрака на своя съпруг, който се опитвал да прегърне младия музикант, докато свирел. Тогава тя разбрала, че трябва да му дари великолепния инструмент, на който свирел Кусевицки. И с този майсторски инструмент, Гари Кар концертира 40 години!
Междувременно през 1967 година създава Международно общество на контрабасистите (ISB) с идеята да изследва, пропагандира и развива контрабасовото изкуство. В него членуват изпълнители, педагози, студенти и поклонници от целия свят. През 2005 година предоставя уникалния инструмент на Сергей Кусевицки на това съдружие с посланието: Най-голямото ми желание е този контрабас да се използва от добри и талантливи хора, не искам да стои като експонат в някакъв музей на славата. С брилянтното изпълнителско изкуство и педагогическа обаятелност в майсторските си класове, Гари Кар е вдъхновил пътя на стотици следовници-изпълнители.

неделя, 6 септември, от 23.00 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени