Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават проверките на Комисията за защита на потребителите по черноморието

Димитър Маргаритов
Снимка: БГНЕС

Два туристически обекта по Северното Черноморие са затворени в резултат на проверките на Комисията за защита на потребителите, спрени са и опасни  увеселителни и развлекателни съоръжения, съобщи за "Хоризонт" нейният председател Димитър Маргаритов.

От началото на лятната кампания на Комисията за защита на потребителите са извършени над 450 проверки на туристическия продукт по Северното Черноморие в различни обекти. Два обекта са затворени, тъй като са предлагали туристически услуги без категоризация или временно удостоверение за това. В два случая са констатирани опасни увеселителни развлекателни съоръжения, като е издадена заповед за спиране на услугата. Какви са най-честите нарушения, според председателя на комисията Димитър Маргаритов:

Предоставянето на по-малък обем услуги, отколкото предполага категорията на съответното заведение, било то хотел или ресторант. Констатирали сме и нарушения, свързани с неосигуряването на адекватен достъп до туристическия продукт на хората с увреждания, като например липса на рампи, липса на адаптирана рецепция, на която тези хора да успяват съответно да бъдат обслужени, а по отношение на заведенията - липса на съществена информация в менютата "а ла карт", както и посочване на цени в евро, без цените да са  посочени в български лева.

Проверките на Комисията за защита на потребителите ще продължат с акцент върху качеството на спиртните напитки в заведенията с нощен режим на работа и в хотелите, които предлагат услугата "всичко включено в цената". През лятото в големите курортни комплекси и градове ще функционират осем постоянни приемни. Предвижда се разкриването на временни офиси на контролния орган и в Китен, Царево, Обзор в най-натоварената част на сезона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени