Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания, САЩ, Тунис и Кувейт повишават мерките за сигурност заради терористичните заплахи

Франция определи заплахата за "крайно висока"

| обновено на 27.06.15 в 12:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористичната заплаха във Франция е крайно висока, а естеството на рисковете се е променило из основи. Такава оценка даде в ефира на френската телевизия ТеЕф1 френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов. По думите на Казньов, тероризмът "от ново поколение", с който се са срещнали френските власти, е опасен заради своята незабележимост в ежедневието.

Премиерът на Франция Манюел Валс не изключи възможността от нови ислямистки терористични актове в страната, предаде ТАСС.

Въпросът е не дали ще стане, или не, а кога ще се случи това, каза Валс при пристигането си в Париж от посещение в Колумбия. Валс увери, че правителството ще направи всичко възможно да отговори адекватно на създалата се ситуация:

Тероризмът приема най-различни форми, за да ни хване неподготвени.

Испания повиши равнището на терористична заплаха до предпоследната степен като предохранителна мярка, предаде Асошиейтед прес.

Американските силови ведомства преразглеждат мерките за сигурност, които планират да въведат по време на празничните прояви за 4-ти юли, Деня на независимостта, предаде ТАСС, като се позова на изявление на министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън.

Кувейтските власти засилиха мерките за сигурност около петролните съоръжения след самоубийственото нападение срещу шиитската джамия в петък. Полицията започна масирани хайки в квартали с големи общности от работници имигранти. Арестувани са най-малко 18 заподозрени. В страната е обявен ден на траур в памет на загиналите 27 души в столицата при взрива по време на петъчната молитва.

“Ислямска държава” пое отговорност за атентатите в Кувейт и Тунис, където в курорта Сус терорист, въоръжен с автомат “Калашников”, изби по последни данни 40 души, сред които германски и британски туристи. Премиерът на Тунис Хабиб Есид обяви, че по курортите и археологическите забележителности ще бъдат разположени резервисти. Около 80 джамии, които са извън контрола на правителството и по думите му са отговорни за разпространяването на терористична пропаганда, ще бъдат затворени до седмица.

Над 50 бурундийски военни са загинали при нападението на ислямистката групировка "Аш Шабаб" срещу военната база на Африканския съюз в Южна Сомалия. Местните власти заявиха, че толкова ожесточени боеве никога не е имало в тази зона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна