Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима души в ареста след вчерашния атентат във Франция, търсят се съучастници на нападателя

Трима души са в ареста във връзка с вчерашния атентат във Франция, полицията търси евентуални съучастници на нападателя, който обезглави един човек и се опита да запали химически завод край Лион. Терористичната опасност е висока, близка и незабележима - коментират политици и експерти по тероризма.
Ново заседание на Съвета за отбрана започна преди обед при френския президент Франсоа Оланд. В района на вчерашния атентат незабавно задейства максималната степен на антитериристичния план. 158 обекта са под засилено наблюдение.
"Издържливостта на френското общество е подложена на изпитание"- каза премиерът Манюел Валс, който прекрати визитата си в Южна Америка. "Зловещо обезглавяване с мизансцен и знамена - това е нещо ново във Франция, замислено явно като психически терор". "Много е трудно да се живее години наред под заплаха от атентат" - добави той, призовавайки французите "да се държат здраво за ценностите си".
"Терористичната заплаха е крайно висока, а естеството на риска се е променило из основи" - коментира снощи през телевизия ТФ1 министърът на вътрешните работи Бернар Казньов. "Изправени сме пред тероризъм от ново поколение, незабележим в ежедневието" - каза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени