Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Има остра нужда от кадри със средно професионално образование

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

В България има остра нужда от хора, които имат средно професионално образование, каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. На форум за младежката заетост той очерта проблемите на младежката безработица в България, които по думите му са основно структурни, а не са свързани с икономическия цикъл.

По думите му 60 на сто от работодателите смятат, че знанията, получени в средното образование, са недостатъчни за започване на работа. Според бизнеса 52 на сто от новопостъпилите не носят самостоятелно отговорност, а 48 на сто не могат да работят в екип. Половината от работодателите имат нужда от работници със средно специално образование, още 20 на сто са готови при наличие на средно образование да не търсят професионално образование и сами да подготвят своите работници, висшистите са търсени от 18 на сто от работодателите, а само 12 на сто от работодателите имат нужда от хора с основно образование или без образование.

Според Калфин отчетите на БНБ показват, че 1,7 милиарда лева са трансферите от чужбина за България, което показва, че много от младите хора всъщност живеят на издръжка на своите родители и за тях материалният стимул не е основен. Основен стимул трябва да бъде перспективата в живота.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени