Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът с подслушванията във Франция се разраства

| обновено на 30.06.15 в 12:28

Скандалът с подслушванията във Франция се разраства, след като "Уикилийкс" разпространи документи за мащабен икономически шпионаж, извършван от САЩ.
След разкритията за политическия шпионаж на САЩ миналата седмица, днес излезе наяве икономическият, с публикуването на втора серия от документи от "Уикилийкс" съвместно с изданията "Либерасион" и "Медиапарт". Пет доклада разкриват мащабните операции на американската Агенция за национална сигурност. От 2004 до 1012 г. тя е шпионирала важни фигури от френското министерство на финансите, сред които и самите финансови министри Пиер Московиси и Франсоа Бароен.

Документ със заглавие "Франция. Икономическо развитие" определя като стратегическа цел събирането на всякакви важни сведения за френските търговски практики, отношенията на Париж с международните финансови организации и крупни договори за износ. Така под наблюдението на САЩ попадат стотина френски предприятия от всички важни отрасли - телекомуникациите, енергетиката, транспорта, биотехнологиите. Разкритията създават неприятна атмосфера около преговорите за търговско споразумение със САЩ.

Париж протестира пред Вашингтон, че подобно поведение между съюзници е неприемливо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна