Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РБ внася предложения за повишаване на сигурността в малките населени места

Снимка: БГНЕС

Депутатите от Реформаторския блок ще внесат предложения за законодателни промени, свързани с повишаването на сигурността в малките населени места. Това ще стане след обиколка в страната, при която ще бъдат проучени вижданията на местните власти и населението. Среща за проблемите на селата на тема "Проблемите на сигурността на гражданите, имуществото и реколтата в малките населени места" се проведе днес във Велико Търново.

На среща с кметове от Великотърновска област, народният представител от Реформаторския блок Вили Лилков съобщи, че в 5047 села у нас живеят над 2 млн. души. В селата работят 97 хиляди малки и микрофирми, които осигуряват 32% от заетостта в страната.

Ситуацията в момента, която се споделя от всички, които живеят по селата – и земеделски производители и кметове, е че някъде от 15 до 20% от реколтата се краде. В последните години е нараснала кражбата на земеделски инвентар. Освен това там няма видеонаблюдение; оттеглила се е държавата. Много късно се разкриват кражбите и посегателствата върху собствеността. Ние казваме така: на първо място, трябва да върнем полицията в селата, за да можем да гарантираме сигурността на земеделската продукция, сигурността на имотите на гражданите. Ако в следващите няколко години не се направят сериозни реформи и гаранции за сигурността на живота на гражданите, на продукцията, не ни очаква добро бъдеще на българското село.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна