Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" спря подаването на природен газ за Украйна

| обновено на 01.07.15 в 13:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Газпром" съобщи, че спира доставките на природен газ за Украйна, след като вчера Киев заяви, че повече няма да купува руско синьо гориво. Украйна не е предплатила доставките за юли, затова "Газпром" спира подаването от 1 юли, се казва в изявлението. От компанията подчертаха, че няма да доставят повече газ на Киев без предплащане.

Украинската държавна газова компания "Нафтогаз" обяви, че от първи юли прекратява покупките на газ от руската "Газпром" до постигане на ново споразумение, съобщи ТАСС. След вчерашната среща между Русия, Украйна и Европейската комисия стана ясно, че Киев смята за справедлива цената от малко над 200 долара за хиляда кубически метра природен газ. Цена от 247 долара, предложена от Русия, не устройва Украйна. От "Нафтогаз" уточняват, че транзитът на газ за европейските клиенти на "Газпром" ще продължи да се осъществява в пълен обем. 

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че решението на Украйна да не купува газ от Русия е политическо. Той добави, че Москва няма да коригира размера на отстъпката в цената на газа за Украйна.

Доставките на газ за Европа не са застрашени, въпреки че "Газпром" обяви спиране подаването на синьо гориво за Украйна. И доставките за Украйна, и транзитът към Европа не са застрашени, заяви заместник-председателят на ЕК и комисар по енергетиката Марош Шевчович

Следващите преговори между Украйна, Русия и Европейската комисия, на които ще се обсъждат доставките на газ, ще се проведат вероятно през септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна