Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Еврогрупата отложи за по-късен час телеконферентния разговор между финансовите министри за Гърция

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум отложи за по-късен час предвидения телеконферентен разговор между финансовите министри относно Гърция. 

Разговорът от дистанция между столиците с обща валута трябваше да се проведе в 12.30 часа българско време, но е отложен за 17.30, според говорител на председателя на Еврогрупата.

Дискусията е неформална и се очаква да бъдат обсъдени исканията на правителството за нов 2-годишен план за покриването на заемите му, плюс отписването на нова част от главницата по цялостния дълг на страната. Консенсусът по това обаче ще бъде труден, намекна още снощи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум:

Политически ситуацията се промени. Бихме могли да обсъдим договаряне на нова финансова програма. Но като се има предвид сегашната политическа позиция на гръцкото правителство, трудно ще бъде да проведем конструктивен разговор.

По неофициална информация министрите ще обсъдят и какви допълнителни мерки да вземат на европейско равнище за предотвратяване разпространение на гръцката криза на пазарите и евентуално покачване на лихвите по кредитите на останалите страни от еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна