Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединените щати и Куба се споразумяха за официално възстановяване на дипломатическите отношения

Джефри Де Лорентис(л.) и Марчело Медина(д.)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и Куба се споразумяха за официално възстановяване на дипломатическите отношения помежду си, прекъснати преди 54 години, в разгара на Студената война. Двете страни ще отворят свои посолства, съответно в Хавана и Вашингтон, на 20-и юли. Историческата стъпка се предприема след 18 месеца преговори.

Президентът Барак Обама приветства новината, като обяви, че мярката демонстрира прекратяване на тактиките от Студената война. Той посочи, че предприетата тогава политика се е оказала неефективна:

Вместо да подкрепяме демокрация и възможности за кубинския народ, нашите усилия да изолираме Куба, въпреки добрите намерения, постигнаха постепенно обратен ефект – затвърждаване на статуквото и изолация на Съединените щати от нашите съседи в това полукълбо.

Обама допълни, че по-късно този месец държавният секретар Джон Кери ще издигне американския флаг на посолството в Хавана.

Президентът говори още за наличието на общи интереси и подкрепа от обществото за възобновяването на отношенията, но коментира, че между Куба и Америка има и сериозни различия по теми като свободата на словото и увери, че САЩ ще продължават да отбелязват своите притеснения за нарушаване на човешките права в островната държава. За ключов подход при бъдещата работа, администрацията във Вашингтон посочва ангажираността.

След изявлението на Обама по време на телеконференция високопоставен служител на Държавния департамент коментира, че е доволен от постигнатото по време на 18-месечните преговори. Служителят поясни, че страните са се договорили по спорните теми за достъпа на кубинци до американското посолство и свободното нерестриктираното придвижване на американски дипломати из страната.

Пълното легално възстановяване на дипломатическите отношения ще започне на 20-и юли, независимо от датата за откриване на посолства.

По-рано през деня в Хавана шефът на американската мисия там Джефри Де Лорентис връчи писмо от президента Барак Обама на временно изпълняващия длъжността външен министър Марчело Медина. Двамата си стиснаха ръцете на фона на американското знаме.

Това се смята за едно от основните постижения на Барак Обама, който претърпява критика за външната си политика, особено в Близкия изток. Сега пред него предстои предизвикателството да убеди Конгреса да отмени ембаргото за Куба, нещо, което среща съпротива в редиците на консерваторите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени