Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезопасяват опасни стари къщи и обществени сгради в Ловеч

Снимка: БТА

Започват спешни мерки за обезопасяване на опасните сгради в Ловеч. Десетки стари къщи и обществени сгради в града са в лошо състояние, особено след проливните дъждове през последния месец. Повечето от опасните сгради са в стария квартал "Вароша", съобщи кметът Минчо Казанджиев:

Не разполагаме с необходимите средства да заздравим или да срутим всички тези сгради. Всичко това трябва да се прави поетапно, защото всичко опира и до пари. Държавата не предоставя такива средства. Ние сме ги обследвали, уведомени са и собствениците.

Само преди дни от проливните дъждове се срути покривът на сграда в центъра на Ловеч. Постройката преди се е използвала като исторически музей и най-вероятно ще бъде съборена. Кметът поясни:

Просто е невъзможно да бъде укрепена. При всички случаи обаче държавата има съсобственост, а ние нямаме право да извършваме основни ремонти на имоти, които са чужда собственост. Това не оправдава общината и ако трябва да се търси отговорност за безстопанственост, тя трябва да се търси между всички собственици.

Областният управител Мадлена Бояджиева настоява Община Ловеч да предприеме спешни мерки за решаване на проблема с част от оградата на бившата казарма. Заграждението също е пред срутване и е собственост едновременно на Общината и на Министерството на отбраната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени