Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психотестове за митничарите при постъпване на работа и при всяко повишение

mitnica

Митничарите ще минават на психотестове при постъпване на работа и при всяко повишение. Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гласуването на закона за агенцията на второ четене. Ако даден служител е преместен в друго населено място, първите шест месеца от престоя му ще бъдат като командировка, което означава, че освен заплатата си, той ще получава и командировъчни.

Според БСП Лява България психотестовете са инструмент за натиск и уволнение на служителите. Румен Гечев:

Един човек работи, хваща наркотици, обаче е непригоден. Друг краде, дава парите на началниците нагоре, обаче е психически пригоден. Ама извинете, освен резултатът дали той си върши работата или не, това е психическата пригодност. Каква е другата пригодност, че ми се усмихва сутрин ли? Обаче минават камионите с цигари. Той е психически пригоден.

Бюджетната комисия одобри и текстовете митничарите да декларират имуществото си и това на съпрузите си, но ги оневини, ако не декларират всички данни за брачните си партньори. Според Димитър Танев от реформаторите, този текст позволява заобикаляне на системата:

Да, живея с нея, женен съм, и тя ще си купи апартамент, а аз няма да зная. Това ли ми казвате?


След като първоначално депутатите настояваха преместването на митничарите в различни пунктове на страната да става само със заповед на директора, след това приеха:

За първите 6 месеца да им се изплащат командировъчни, обясни Диана Йорданова от ГЕРБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени