Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд и Меркел ще се срещнат в Париж, за да обсъдят последиците от гръцкия референдум

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще се срещнат довечера в Париж, за да обсъдят последиците от гръцкия референдум.

Оланд засега се въздържа от изявление за гръцкия референдум. Снощи той е разговарял по телефона с премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Довечера Оланд очаква на работна среща германския канцлер Ангела Меркел, за да търсят обща стратегия за по-нататъшните преговори с Гърция.

Сега гръцкото правителство трябва да даде предложения. Самият вот не урежда нещо, заяви пред радио "Юроп 1" френският министър на финансите Мишел Сапен.

Финансирането от ЕЦБ на гръцките банки не трябва да намалява, смята той. Според Сапен от по-нататъшните преговори ще зависи дали Гърция ще остане в еврозоната.

Никой не иска да изхвърля Гърция навън - каза пред телевизия БФМ говорителят на френското правителство Стефан льо Фол. Сред опозицията обаче има и по-скептични гласове. Според бившия премиер от десницата Ален Жюпе ЕС трябва без драми да подготви излизането на Гърция от еврозоната.

Очаквано гръцкото "Не" на референдума беше приветствано от крайните партии вляво и вдясно. Целият свят се подиграва на Европа, каза на митинг снощи лидерът на Левия фронт Жан-Люк Меланшон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна