Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Ключовият конфликт в английската дискусия за Гърция е всъщност кой е „лошият“

Снимка: sbj-bg.eu


Никой в Лондон не е съгласен с постановката на фактите по въпроса какво означава един фалит на Гърция, едно излизане на страната от еврото.

Това каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Мария Спирова, която живее и работи в Лондон. Културата на британците е такава, че те по принцип са за спазване на правилата и фискалната дисциплина и за налагане на санкции на тези, които отказват да разберат това.

В Англия има и едно много вокално и много стегнато, дисциплинирано и с наострени мечове ляво пространство, което твърди, че всъщтност това е скандал, че това е неправомерно посягане на една плутокрация, която е недемократично избрана, над суверенитета на една държава. Смешното тук е, че това е епохално, фундаментално старият аргумент на евроскептиците.

Един много смешен парадокс, именно евроскептиците и консерваторите на власт в Англия не могат да си позволят да направят този аргумент в този случай. Точно този аргумент, който по принцип е основният им  - за искане за реформи и за заличаване от структурата на ЕС, защото ключовият конфликт в английската дискусия за Гърция е всъщност кой е „лошият“ – дали е ЕС, еврогрупата, еврозоната, ЕК или са кредиторите. В зависимост от това кого питате, ще имате различен отговор.

Великобритания никога не е била привърженик на идеята да въведе еврото, но е одобрявала единната валута, заради улесненията, които получава при търговията с европейските страни, изтъкна Спирова.

Проблемът, който се привижда от Острова спрямо Гърция и еврозоната, е проблем на легитимност, суверенност, автономност и на това работи ли или тотално се провали, с гръм и трясък, европейският проект. Вече тук всички си задават този въпрос.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна