Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московиси: От Гърция зависи да направи надеждни предложения в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Гърция зависи да направи надеждни предложения в Брюксел, след като гърците казаха "не" на условията на кредиторите, заяви комисарят на ЕС по икономическите въпроси Пиер Московиси

Чакаме всеобхватни, конкретни и надеждни предложения от новия гръцки министър Цакалотос, за да започнат дискусии, каза Московиси при пристигането си за извънредната среща на Еврогрупата.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че Европейският съюз иска Гърция да остане в еврозоната, но че тя може да бъде принудена да напусне, ако не успее да представи надежден пакет от реформи, които да удовлетворят кредиторите: 

Това не е нашата цел, не е нашето намерение. Работим за сценарий, по който да постигнем споразумение, но ако не бъде възстановено доверието, ако не представят надежден пакет от реформи, това не може да бъде изключено, каза Домбровскис.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум посочи, че министрите ще започнат работа "стъпка по стъпка", като първо ще изслушат новия финансов министър на Гърция Цакалотос:

Гръцкото "не" означава, че старите предложения са отхвърлени от гърците. Ще трябва да започнем оттам, ще бъде много трудно. Очакваме нови предложения от гръцкото правителство. Надяваме се те да ги представят днес, за да видим дали са надеждни и дали това може да бъде изход от ситуацията. Готови сме да направим каквото трябва, за да заздравим еврозоната и да останем заедно, каза Дейселблум.
 
Лидерите от еврозоната се събират за пореден път, за да обсъдят съдбата на Гърция и общата валута.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна