Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия за промени в Конституцията отхвърли проекта на управляващото мнозинство

Снимка: БГНЕС

Временната комисия за промени в Конституцията отхвърли на първо четене проекта, внесен от Цецка Цачева и група народни представители. Против измененията гласуваха членовете на комисията от "БСП лява България", ДПС, АБВ и "Атака". ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и един депутат от БДЦ гласуваха "за", вторият член от БДЦ се въздържа при вота.

Така законопроектът отива за първо четене в пленарната зала, като ще разчита на подкрепата на най-малко 160 народни представители.

След днешното гласуване правосъдният министър Христо Иванов коментира, че това е израз на политическо разиграване и че без промените в основния закон в близко бъдеще не може да се случи реформата в съдебната власт: 

Плиткостта на аргументите, с които се аргументираха депутатите, отново е израз за достойното за съжаление положение, че всъщност няма да се вземе решение по същество. Всъщност виждаме едно чисто политическо разиграване, което наистина е не особено радостна гледка за мен.

На въпрос какво се случва със законопроекта за съдебната власт, който отиде за наесен, и обрича ли се и той на провал, ако не минат промените в Конституцията на първо четене до края на лятната сесия, Иванов отговори:

Вижте, основният политически мандат, който имаме за реформата, който е реорганизиране на ВСС, не може да се случи без промени в Конституцията. Докато българските граждани искат тази реформа, тя рано или късно, по един или друг начин, с един или друг министър, ще се случи.

Правосъдният министър не отговори на въпрос дали ще подаде оставка, ако законопроектът не мине в пленарната зала на първо гласуване. Председателят на временната комисия за Конституцията Димитър Лазаров от ГЕРБ не се ангажира с отговор дали на първо четене законопроектът ще бъде подкрепен в пленарната зала:

Ще видим в зала как ще бъде гласуването. Дали ще се съберат, или не 160 гласа. Аз не мога да предположа в залата дали ще има промяна, но моите очаквания са, че биха могли, все пак парламентарно представените партии да преосмислят своята позиция. Но всички заявяват, че са за съдебна реформа.

Съгласно приетите правила на първо четене промените в Конституцията ще бъдат гласувани по принцип изцяло. Те ще се смятат за приети, ако за тях гласуват 3/4 от народните представители или минимум 180 депутати. Ако това не стане, но все пак гласувалите са 160, то в период от 2 до 5 месеца предложението отново може да бъде внесено за гласуване в Народното събрание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна