Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов фолклорен фестивал започва в Кула

Снимка: Христела Александрова

Община Кула и НЧ "Просвета 1882" в града подготвят през това лято ново културно събитие, което ще се проведе по време на 99-ия традиционен кулски панаир през месец август. Форматът е регионален фолклорен фестивал на танцовото изкуство, който ще носи името "Надиграване в Кула", с участие на гостуващи състави от съседните Сърбия и Румъния. Идеята е впоследствие той да прерасне в национален и дори международен фестивал.

Проявата идва на мястото на провеждания също през август Кулски поетичен панаир "Йордан Йончев", който за съжаление след 11-ото си издание изчерпа своите възможности и популярност и в последните години не събираше достатъчно творби и аудитория.

Основната цел на новото културно събитие е да популяризира, запази и развие българския танцов фолклор, да спомогне за възраждането на народно-танцовите традиции в региона и превръщането им  в общонационално достояние. Всички клубове и формации от региона и страната, изучаващи български народни хора, имат право на участие,  като участниците трябва да не са професионалисти, без ограничение на възрастта. Те е желателно да са облечени във фолклорни костюми от региона, който представят.
Камерни групи, клубове и ансамбли може да участват, като те могат да представят автентични хора от региона, както и авторски танцови постановки. Графикът за реда на явяване се определя от Организационен щаб и се обявява в деня на пристигане на участниците.

Фестивалът няма конкурсен характер. Всички участници ще получат грамота.

Фолклорният фестивал се финансира от бюджетните средства на Община Кула и НЧ "Просвета 1882" и се провежда под патронажа на кмета на Община Кула. Разходите за участие във фестивала са за сметка на участниците. Минерална вода и студена закуска е осигурена за тях.

Срокът за подаване на заявки за участие е  до 10.08.2015 г. в НЧ "Просвета 1882"- гр. Кула. Желаещите да участват могат да се информират за регламента и контактите с институциите скоро и от сайта на Община Кула, и фейсбук профила на местната управа и Читалището.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна