Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е отправила официална молба за спасителен заем от Европейския механизъм за стабилност

| обновено на 08.07.15 в 15:16
Европейски механизъм за стабилност

Гърция е внесла официално искане за спешен заем от постоянния спасителен фонд на еврозоната, известен като Европейския механизъм за стабилност (фонда ESM), заяви говорител на Фонда.

Фондът ESM е получил гръцката молба, потвърди неговият говорител. 

Европейският механизъм за стабилност е постоянен кризисен фонд за страните от еврозоната. Фондът ESM набира средства чрез емитиране на дългови инструменти, за да предоставя финансови заеми и други форми на финансова подкрепа на закъсали държави-членки на еврозоната.

Според възприетите процедури сега Еврогрупата е длъжна да разгледа отправеното официално искане, което гръцките власти формално са адресирали и до нейния председател Йерун Дейселблум.

Междувременно стана ясно, че техническите експерти от т.нар. "Работна група на еврозоната" (Euro Working Group) ще се съберат днес, за да разгледат молбата на Гърция за нов заем от Европейския механизъм за стабилност, но до края на деня не се предвижда телеконферентно заседание на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната).

Молбата към фонда ESM, отправена от гръцкото правителство, ще бъде обсъдена на днешно заседание на Работната група на еврозоната. Но днес Еврогрупата няма да има телеконферентна среща, заяви в туитър Мишел Рейнс, който е говорител на холандския финансов министър Йерун Дейселблум. По този начин той опроверга вчерашна информация след края на поредната провалена среща на Еврогрупата, че днес финансовите министри от еврозоната ще проведа ново телеконферентно заседание. 

Агенция Ройтерс цитира свой източник от еврозоната, според който официалната молба на Гърция е била за тригодишен заем от Европейския механизъм за стабилност, но в официалното писмо на властите в Атина не се уточнява за точния обем на исканото средносрочно финансиране.

Европейският източник също така посочи, че е твърде рано да се каже какъв трябва да е размерът на поискания от гръцките власти заем от техните партньори в еврозоната, тъй като това зависи от оценка на влошените икономически перспективи и на публичните финанси на страната, която трябва да се извърши от кредитните институции. 

В придружително писмо към молбата за искане на финансиране от фонда ESM гръцкото правителство обещава още през следващата седмица да започне да провежда данъчни и пенсионни реформи като първа стъпка към осигуряване на тригодишен спасителен заем.

Гърция също така обещава да изпълнява своите финансови задължения и се ангажира да предостави утре (четвъртък) подробни предложения за реформи, които да бъдат оценени от кредиторите на страната.

Ние вярваме, че държавите - членки на еврозоната оценяват неотложността на искането ни за кредит в този момент, имайки предвид нестабилността на банковата ни система, нашия недостиг на налична ликвидност, предстоящите ни задължения, натрупването на вътрешни просрочия и изразеното от нас желание да изчистим неизплатените просрочени задължения към МВФ и към Централната банка на Гърция, се посочва в писмото с намеренията, съобщава гръцкото министерство на финансите.

Атина също така заяви, че приветства възможността да се проучат потенциални мерки, които да направят дълга на Гърция по-устойчив като част от по-широки дискусии, които предстоят да се проведат.

Ние потвърждаваме ангажимента на Гърция да остане член на еврозоната и като страна-членка да спазва правилата и разпоредбите, се посочва в писмото до Европейския механизъм за стабилност, подписано от гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос.

Писмото с намеренията сякаш представлява първа стъпка към изпълняване на исканията на международните кредитори, които дадоха на Атина срок до неделя да представи всеобхватни и заслужаващи доверие предложения за реформи в замяна на трета спасителна финансова програма, имаща за цел предотвратяване на скорошен фалит на Гърция и евентуалното й излизане от еврозоната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени