Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Надзорният съвет на НЗОК реши да отпадне лимитът за онколекарствата

Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Здравната каса реши да отпадне лимитът за онколекарствата, както и да се отделят допълнително средства за болниците със спешен прием.

Надзорният съвет ще отговаря директно, а не Районните здравно-осигурителни каси, за плащанията за хемодиализата, ражданията и онколекарствата. Лимитът за тях се премахва, това съобщи след заседанието на Надзора на Касата Григор Димитров от квотата на работодателите.

За онколекарствата има голям дефицит от 59 млн. лева, който ще бъде погасен от резерва на Здравната каса.

Очакваните разходи за онколекарствата за тази година ще бъдат 12-13% повече от тези за миналата година, каза още Димитров, като припомни, че за 2014 година този дефицит е бил от 220 млн. лева, а тази година се очаква да бъде около 245 млн. лева.

Разходите за медицинските изделия и за интензивното лечение също ще се изплащат безлимитно, съобщи още Григор Димитров.

Надзорният съвет е решил да отпусне и 10 млн. лева за 179 болници в страната, които изпълняват спешност. Парите също са от резерва на Касата. Средства в размер на 28 млн. лева от преразпределение в бюджета на Здравната каса ще бъдат отпуснати за нови дейности в някои от болниците в страната.

С тези две разпределения ще бъдат подпомогнати дейностите на болничната система, стана ясно след заседанието.

Отворен засега остава въпросът за лекарствата за домашно лечение, където също има сериозен недостиг.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.