Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 165 години от рождението на Иван Вазов

| обновено на 09.07.15 в 12:28
Къща-музей "Иван Вазов" Сопот
Снимка: БГНЕС

Писателят Владимир Зарев е носителят на националната награда "Иван Вазов" за 2015 г. за принос към българската литература. Отличието ще бъде връчено от министъра на културата Вежди Рашидов  на официална церемония в Сопот родния град на Вазов. Там отбелязването на 165-ата годишнина от рождението на патриарха на българската литература започна с литургия в църквата "Св. Апостоли Петър и Павел". 

По повод 165-ата годишнина от рождението на Иван Вазов в Сопот днес се открива обновената експозиция "Дюкянът на Минчо Вазов", разказва директорът на къщата-музей Стефан Филчев:
Знаем, че около 18-годишната си възраст Иван Вазов често оставал в дюкяна на своя баща и именно в този дюкян, вместо да води търговските сметки, както сам Вазов описва, той започва да драска първите си стихчета. Така че ние възстановихме дюкяна на Вазовия баща, сложихме в него фигура на младия 18-годишен Вазов.
Стефан Филчев подчерта, че от поредицата прояви по повод 165-ата годишнина от рождението на Иван Вазов, най-вълнуващ за жителите и гостите на Сопот, е бил националният ученически конкурс "Вазовата България":
Пристигнаха деца, родители, учители, директори на училища от цяла България. Имаше деца, които рецитираха, които пееха. Конкурсът придоби такива измерения, каквито и самите ние не очаквахме. Ние много се развълнувахме, цялата зала плачеше и децата показаха каква България искат, каква трябва да бъде Вазовата България днес.

Празникът ще завърши с вечната комедия на Вазов "Службогонци", спектакъл на Общинския драматичен театър в Дупница.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна