Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Водихме 4-годишна битка от името на производителите

Снимка: Мария Димитрова

В Народното събрание окончателно бяха приети промените в Закона за защита на конкуренцията. Очаква се те да преустановят забавените плащания към производители, както и да решат големият проблем с многобройните такси, които големите търговски вериги им налагат.
 

Това беше 4-годишна битка, която водихме от името на производителите, каза в предаването "Преди всички" Корнелия Нинова от "БСП лява България":

В Закона записахме категорично плащане до 30 дни. Всяка друга уговорка, в договор или извън договор, е нищожна, пише в Закона. /…/ Забранихме плащането на такси, срещу които не стои никаква услуга. Третото им оплакване беше, че веригите в договорите забраняват, ако при тях продаваш една стока на една цена, да я продаваш на друго място в страната на по-ниска цена. И това сме заложили в Закона, че се забранява. Българските производители трябва да са свободни да ценообразуват и да продават навсякъде в страната на цена, която отговаря на себестойността на продукта им.

Санкцията за нарушаване на тези забрани е 10% от годишния оборот на веригата за съответната стока, за която е направено нарушението, посочи още Корнелия Нинова.

Тя очаква съдействие и сигнали от потребителите и доставчиците, за да бъде истински контролът на търговските вериги.

Според Нинова логиката е, че ако веригите приложат Закона, цените трябва да паднат, защото отпадат таксите, които натоварват цената. Реалните ѝ очаквания обаче са това да не се случи.

Цялото интервю с Корнелия Нинова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна