Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради промени в Закона за здравното осигуряване БСП сезира КС

Снимка: Радио Видин

БСП сезира Конституционния съд за текстовете от Закона за здравното осигуряване, с които гарантираният пакет здравни услуги се разделя на основен и допълнителен. С разделянето на здравния пакет се нарушава солидарният принцип в здравната система.

От БСП са събрали 61 подписа при минимум 48. Жалбата е подкрепена от депутати от ДПС, АБВ, Български демократичен център и независими.

Емил Райнов от "БСП лява България" обоснова действията по сезиране на КС:

Ние написахме писмо до президента с молба да наложи вето и да докаже, че е загрижен за здравето на всички българи. Както и подозирахме, той не беше загрижен за здравето на всички българи. Законът излезе по-миналата събота в Държавен вестник.

В искането до съда се обжалва и това, че държавата продължава да не плаща вноските за групите хора, които тя осигурява. 

Джевдет Чакъров от ДПС определи текстовете като дискриминационни:

На базата на заболяване и на диагнози, всички ние, които си плащаме здравните осигуровки, ще имаме различен достъп до медицинска помощ. Другите, които ще бъдат в допълнителния пакет, няма да имат такъв достъп, ще бъдат в листа на чакащи или ще трябва да осигурят допълнително заплащане.

Като следваща стъпка политическите сили ще сезират и Комисията за защита от дискриминация, за да има равен достъп на всички граждани до медицинска помощ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна